Gratuït socis | 10€ no socis
1ª part
Quadres Op. A- 29, per a piano
Entrada rústica
Escena en un ventall antic
Fantasia durant un somni
Festa al poble
Quatre cançons populars catalanes, per a soprano i piano
Mariagneta
El rossinyol
La filadora
Els contrabandistes
2ª part
Tres cançons franceses Op. A- 9, per a veu i piano
Complainte
Pizzicato
Capriccioso
“Sonata di concerto” Op. A-42, per a violoncel i piano
Adagio-Allegro energico
Andantino amabile
Allegro ritmico e giusto
Joan Manén, un geni musical per redescobrir
En el panorama musical català del segle XX, després d'Albéniz, Granados, Viñes i Malats, hem tingut grans solistes que han assolit una consolidació internacional de la seva carrera i han estat figures de referència en el seu àmbit: Pau Casals, Alícia de Larrocha, Gaspar Cassadó... Sens dubte en l'àmbit català del violí hi ha un nom que va excel·lir durant la primera meitat del segle XX i que malgrat tot encara resta desconegut: Joan Manén i Planas (1883-1971).
Joan Manén va ser reconegut com un dels violinistes més importants del moment a Europa durant la primera meitat del segle XX, realitzant més de quatre-mil concerts arreu del món. Considerat per la crítica com el successor de Pablo Sarasate, fou un virtuós únic, un violinista màgic que posseïa un so dolç i pur i les seves interpretacions traspuaven una personalitat pròpia. A part de la seva faceta de gran violinista, cultivà la composició durant tota la seva vida essent també internacionalment reconegut en aquesta faceta. Cultivà tots els gèneres, des de la música de cambra i el lied fins la música simfònica i l'òpera. La seva extensa obra, editada en gran part per la prestigiosa Universal Edition, transpira una diversitat i eclecticisme estilístic fruit d'una assimilació de diverses estètiques; trets de la música alemanya, espanyola, catalana i francesa conviuen de forma molt natural i original en les seves obres. La fusió de totes aquestes influencies conformen la naturalesa intrínseca de la seva personalitat i la pròpia escriptura harmònica defineix la seva obra.
En aquest concert dedicat íntegrament a la seva figura, tindrem l'oportunitat d'escoltar quatre obres importants del seu catàleg: la suite “Quadres”, dedicada al pianista Joaquin Nin Castellanos, una obra de gran personalitat i originalitat en la que s'entreveu una certa influència de l'obra de Maurice Ravel; les Quatre cançons populars catalanes, harmonitzacions molt lliures i de gran originalitat que en el seu moment foren interpretades per algunes de les millors sopranos catalanes com Conchita Supervia, Maria Barrientos o Mercè Plantada; les Tres cançons franceses, un cicle basat en poesies de Maurice Chassang que ens permet gaudir d'un llenguatge compositiu molt personal i madur; i la darrera obra del programa, la Sonata di concerto per a violoncel i piano, un exemple paradigmàtic de l'eclecticisme de l'autor, amb tres moviment molt contrastats, un primer d'influència germànica, un segon basat en el tema popular català “Lo mariner” i el darrer, de gran energia, que adopta ritmes espanyols.
Daniel Blanch, piano
Com a concertista s’ha presentat en diverses de les sales més importants d’Europa, entre les quals destaquen la Brahms-Saal del Musikverein de Viena, l’Auditori Enric Granados de Lleida, la Sala Witold Lutoslawski de la Ràdio de Polònia a Varsòvia o l'Auditori i el Palau de la Música de Barcelona. Ha actuat amb importants i prestigioses orquestres com la Sinfonia Varsovia, l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba, la Prague Chamber Orchestra, l’Orquestra Filharmónica de Bialystok o l’Orquestra Sinfónica de Xalapa, entre d’altres.
Ha realitzat nombrosos enregistraments discogràfics. Els dos primers van estar dedicats a obres per a piano de Schumann, Mozart i Schubert. Desde fa uns anys Daniel Blanch està duent a terme una sèrie d’enregistraments amb la intenció de recuperar i difondre internacionalment Concerts per a piano i orquestra de compositors catalans: el 2006, va enregistrar el Concert per a piano i orquestra de Joaquím Nin-Culmell (primera gravació mundial) i el Concerto breve de Xavier Montsalvatge al costat de l’Orquestra Simfònica Nacional de Cuba; el 2007 els tres Concerts per a piano de Carlos Suriñach en el que l'acompanya la prestigiosa orquestra Sinfonia Varsovia, dirigida per Jacek Kaspszyk; i el 2009, al costat de la Podlasie Philarmonic Orchestra dirigida per Marcin Nalecz Niesiolowski, el Concert Ibèric de Manuel Blancafort i el ”Tríptico de la piel de toro” de Ricard Lamote de Grignon. El darrer disc tret al mercat ha estat el dedicat a Sonates per a violí i piano de Brahms i Bartók amb la violinista Kalina Macuta pel segell El Far Blau.
Júlia Farrés, soprano
Nascuda a Sant Cugat del Vallès, realitza els estudis de cant amb Maty Pinkas (Catedràtica de Cant de l’Acadèmia Estatal Superior de Sòfia, Bulgària), perfeccionant-se amb Renata Scotto a l’”Opera Studio” de l’Acadèmia Santa Cecilia de Roma. Com a solista ha cantat amb l’OBC, “Prague Philharmonic Orchestra”, “Berlin Kammerorchester”, Orquestra del Festival “Rencontres Musicales de Puteaux”, "Orchestra Città di Ferrara”, ONCA, Orquestra Simfònica de València, Orquestra de Cadaqués, ORCAM, Grup Instrumental de València, Orquestra Simfònica de Sant Cugat i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de Lleida, entre d’altres.
Guillermo Pastrana, violoncel
El violoncel·lista espanyol Guillermo Pastrana (Granada, Espanya; 1983), premi nacional El Ojo Crítico 2014 de RNE de Música clàssica, està considerat com un dels grans talents de la interpretació actual a Espanya. Després del seu èxit rotund amb l'estrena mundial del Concert no1 per a violoncel i orquestra de David del Puerto, així com amb el Concert per a violoncel i orquestra d'Edouard Lalo interpretat al costat de la Orquestra de RTVE amb Kazuki Yamada al podi i amb la Simfònica de Tenerife sota la direcció d'Antoni Wit, entre els seus pròxims concerts es compten els que oferirà amb l'Orquestra Filharmònica de Màlaga, l'Orquestra Filharmònica de Montevideo (Uruguai), Orquestra Simfònica de Múrcia o la Simfònica d'Extremadura, així com recitals en diferents festivals i auditoris de Europa, Amèrica del Sud i bona part de la geografia espanyola.
Concert ofert per:
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605