Albert Guinovart: Torroella Sona, amb text de David Nel·lo
El Festival s’integra per primer cop en els actes de la Festa Major de Torroella de Montgrí amb la programació d'un concert popular i gratuït a la plaça de la Vila, on Albert Guinovart, que va assistir per primer cop al festival el 1984 com a alumne dels cursos d’estiu d’interpretació musical, ens ha preparat amb els BCN Brass Ensemble un espectacle sobre com sona Torroella.
ALBERT GUINOVART | BCN BRASS ENSEMBLE | BERTA VIDAL
Albert Guinovart, compositor i pianista
Albert Guinovart (Barcelona, 1962) és un dels músics més actius de la seva generació. La seva dedicació a la música l’ha portat a diferents camps: des d’interpretació clàssica de repertori per tot el món i gravacions, a la composició de musicals d’èxit i bandes sonores per televisió i cinema, així com una abundant producció simfònica, coral, de cambra i orquestracions diverses.
Format musicalment al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, marxà a Londres per estudiar amb la pianista i pedagoga Maria Curcio, qui entre 1984 i 1988 va impartí classes magistrals als cursos d’estiu del Festival de Torroella que Guinovart va seguir. Com a pianista ha tocat amb orquestres com la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Sinfónica de Madrid, Sydney Festival Orchestra, Gürzenich Orchester-Kölner Philarmoniker, Orchestre Nationale de Montpellier, Helsinki Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de Toulouse, o Franz Liszt de Budapest dirigides per Christopher Hogwood, Lawrence Foster, Franz Paul Decker, Edmon Colomer, Enrique Diemecke, James Laughram, Josep Pons i Salvador Mas, entre d’altres.
Les seves col·laboracions amb altres artistes també són nombroses: Victoria de los Ángeles, Barbara Hendricks, María Bayo, Emilio Aragón, Juan Diego Flórez, Julia Migenes, Jaume Aragall o Nacho Duato. En els seus recitals com a solista combina les seves pròpies obres amb el gran repertori pianístic, especialment el del període romàntic i la música espanyola.
Ha enregistrat diversos discos amb obres de Joaquín Turina, Enric Granados, Isaac Albéniz, Stephen Heller, Joaquín Rodrigo, Xavier Montsalvatge, Xavier Gols, a més d’obra seva per a piano i piano i orquestra. El seu catàleg com a compositor inclou les òperes Atzar i Alba Eeterna, el ballet Terra Baixa, abundant música simfònica i una prolífica producció de música de cambra.
Les seves obres han estat dirigides per directors com Phillipe Entremont, Lawrence Foster, Gianandrea Noseda, Franz Paul Decker o Vasily Petrenko. És conegut també pels seus musicals Mar i Cel (premi Max a la millor composició 2006), Flor de Nit (1992), Desconcerto Grosso (1994), Gaudí (2003) i Paradís (2005). L’any 2007 es va estrenar la versió en alemany de Mar i Cel (Der Himmel und das Meer) en el Opernhaus de Halle, amb una nova orquestració adaptada per a l’orquestra simfònica.
Des de 2002 es professor d’orquestració i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Albert Guinovart ha format part de l’equip de compositors que el 2012 va guanyat l’Oscar a la millor banda sonora per la pel·lícula The Artist.
Va actuar per primer cop al Festival de Torroella en l’edició de 1987, i hi tornat com a pianista en les de 1989, 1998 i 1999 i com a compositor, en les de 1993 (estrena), 1994, 1998 (estrena) i 2010 (estrena).
El BCN Brass Ensemble sorgeix l’any 2009 en forma de quartet de metalls de la mà del trompeta Josep Antoni Casado (Manresa, 1981), el trompa Ionut Podgoreanu (Romania, 1983), el trombó Gerard Costes (Amposta, 1980) i el tuba Joan B. Domènech (Vinaròs, 1974) amb l’esperit de difondre, donar a conèixer i potenciar la música de cambra per a metalls. En poc temps s’ha consolidat com un dels millors grups de metalls de Cataluña, no en va els seus membres són solistes a les principals orquestres catalanes. Desprès d’enregistrar i publicar el seu primer treball discogràfic titulat Ressons, el quartet ha realitzat gires arreu de tota Espanya amb gran èxit de públic.
Amb la voluntat d’obrir i descobrir nous camins, el BCN Brass Ensemble decideix potenciar la creació i representació de nous espectacles amb músiques noves, fresques i idiomàtiques al món del metall.
Josep Antoni Casado és membre de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i professor de trompeta del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona; Ionut Podgoreanu és des de 2006 trompa solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona; Gerard Costes és trombó assistent de MusicAeterna, l’orquestra del Teatre d’Òpera i Ballet de Perm (Rússia); i el tuba Joan B. Domènech és principal tuba col·laborador de l’Orquestra Simfònica del Vallès i professor de tuba i música de cambra del Conservatori Superior de Música del Liceu.
Debuta al Festival de Torroella.
Berta Vidal, actriu
Estudiant d’interpretació a L’Institut del Teatre de Barcelona, Berta Vidal ha realitzat cursos d’interpretació a l’escola de formació d’actors Nancy Tuñón. S’ha format en altres disciplines artístiques com el piano, saxòfon i cant a l’Escola de Música del Palau i al Taller de Músics, a més de realitzar diversos cursos de dansa a l’escola Luthier i a l’escola de dansa Varium.
Ha col·laborat en diferents projectes de teatre al carrer entre els que es pot destacar la col·laboració amb el PEN català pel Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat del 2010, i la participació en les jornades de Doremifa’n Flors, celebrat a Calonge el maig de 2011, amb una proposta dirigida i interpretada per la mateixa actriu a partir de textos de Rafael Alberti. Ha format part del muntatge, Tot és just i el món hi és construït a sobre, dirigit per Pep Tosar, i de la producció de L’Institut del Teatre amb l’obra Baal de Bertolt Brecht, dirigida per Carme Portaceli.
Ha col·laborat amb l’Escola de Música del Palau fent la dramatúrgia i la narració de la cantata La jove enginyosa i en l’obra Barcelona, la ciutat que parla, la ciutat que sona amb música d’Albert Guinovart i text de David Nel·lo, juntament amb el Bcn Brass Ensemble dins el marc del Festival Internacional de Música de Cervera. També ha participat en locucions de contes infantils per a l’editorial Edebé (2009).
Debuta al Festival de Torroella.
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605