En la seva segona setmana de programació, el Festival de Torroella de Montgrí continua convidant el públic a gaudir de la música a recer de la fúria del món tot explorant les tragèdies que ens assolen i proposant espais de refugi. La setmana tindrà com a protagonistes l’amor i el diàleg i s’obrirà el dimarts 9 d’agost amb la presentació de la més celebrada de les bandes sonores creades per una de les pel·lícules més mítiques del cinema mut, Metròpolis (1927) de Fitz Lang. Aquesta banda sonora va ser encarregada el 1993 per l’lnstitut de recherche et coordination acoustique/musique (IRCAM) de París al compositor argentí resident a França Martín Matalón amb motiu d’una exposició del Centre Pompidou sobre la ciutat. L’estrena va tenir lloc el 30 i 31 de maig de 1995 al Théâtre du Châtelet de París, i de llavors ençà no ha deixat de recórrer el món.
Metròpolis és la primera distopia de la història del cinema i la primera pel·lícula catalogada per la UNESCO com a Memòria del Món. Ambientada en el futur, l’any 2026, narra la història d’una societat en crisi amb dues classes enfrontades: els rics que tenen el poder i els mitjans de producció, envoltats de luxes, espais amplis i jardins, i els obrers, condemnats a viure en condicions dramàtiques reclosos en un gueto subterrani, on es troba el cor industrial de la ciutat que ells fan funcionar. Metròpolis es presenta al Festival de Torroella en l’última versió després de la troballa en 2008 d’una còpia amb 25 minuts de metratge inèdit per al qual Matalón va escriure nova música per una banda sonora que embolcalla la pel·lícula en un mar de so amb música acústica i electrònica. El mateix compositor dirigirà a partitura amb capdavant de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Una de les cites destacades de la setmana és el debut el dimecres 10 d’agost al Festival de Torroella de William Christie formant trio amb la jove mezzosoprano Lea Desandre, una de les noves veus del barroc i el classicisme amb més projecció, descoberta en la seva acadèmia per a joves cantants, Le Jardin des Voix, i pel llaütista Thomas Dunford. Presenten un programa de música francesa que sota el títol Les receptes de l’amor recorre tres segles de melodies, àries d’òperes i fragments d'operetes de temàtica amorosa.
L’amor també està present en el concert que oferiran el dijous 11 d’agost la soprano Núria Rial, en la seva tornada al Festival de Torroella, ara acompanyada per l’Accademia del Piacere. Muera Cupido. La tradició teatral a Espanya al voltant del 1700, és el títol del programa d’aquest concert que repassa la tradició musical teatral a Espanya al voltant de 1700, any en el qual la nova cort dels Borbon comença a introduir l'estil musical italià a Espanya. Els compositors Sebastián Durón i José de Nebra, veritables artífexs de la fusió de les formes musicals pròpies d'Espanya amb l'estil italià, protagonitzen amb les àries de les seves òperes i sarsueles el programa d’aquest concert.
Si l'amor és un sentiment fonamental a la vida que ens permet establir vincles i relacions genuïnes i empàtiques, el diàleg és la base per arribar a qualsevol entesa en el camí cap a una reconciliació. El diàleg travessa fronteres, creua continents i mars, i exemple d'això en són el virtuós músic malià de kora i arpa mandinga Ballaké Sissoko i el violoncel·lista i baixista francès Vincet Segal, que van decidir iniciar un diàleg musical que el 2009 es van plasmar en el seu primer treball conjunt, Chamber Music, un disc aclamat arreu. Sissoko i Segal van repetir la màgia el 2015 amb el seu segon disc, Musique de nuit, que presentaran al Festival de Torroella el diumenge 14 d’agost, on de nou transcendeixen les seves respectives cultures en un diàleg noble, tranquil, profund, alegre i emocionant que il·lumina una música que neix de l'ànima.
La programació de la segona setmana del Festival de Torroella de Montgrí es completa amb la presentació el divendres 12 d’agost del grup guanyador del premi Circuit Segell FestClásica 2022, La Ritirata, que presentarà el programa Festeggiando Mancini. Aquest 2022 es commemora el 350è aniversari del naixement del compositor napolità Francesco Mancini, organista de la Capella Reial de la cort del virregnat espanyol de Nàpols i mestre de capella a la mort d'Alessandro Scarlatti el 1725. Mancini va ser un compositor prolífic que en vida va gaudir de molta popularitat a Europa, avui, però, la seva musica, apasionada i colorista, està pràcticament oblidada i La Ritatara la rescata.
I la tornada, un any més, del pianista bilbaí Joaquín Achúcarro amb el qual celebrarem el seu 90è aniversari en plena forma tocant una edició més en el Festival de Torroella de Montgrí, on actua des de 1993.
Per assistir al Festival de Torroella és imprescindible que tota la premsa i mitjans gràfics s’acreditin prèviament a: mail o telefon
No es permetrà l’entrada als concert a cap mitjà gràfic que no s’hagi acreditat prèviament
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605