La celebració del 40è aniversari del Festival de Torroella de Montgrí arriba aquest estiu a la culminació amb la inauguració el 30 de juliol, al Museu de la Mediterrània, de la tercera i última part de l'exposició De l'Església a l'Auditori, que commemora els 40 anys d'història i amb un festí musical de 17 concerts, que se celebraran del 31 de juliol al 22 d'agost.
La pandèmia de la Covid-19 va impedir l'estiu de 2020 festejar com s'havia previst els 40 anys del Festival, però lluny de la resignació, la seva directora, Montse Faura, va transformar l'adversitat en oportunitat per celebrar l'aniversari al llarg de tot un any, des del 23 de juliol de 2020, data en la qual es va donar el tret de sortida dels actes amb l'estrena pel Canal 33 i La 2, del documental Torroella de Montgrí: La 40ena d'un Festival, fins a finals d'agost de 2021. Un any en el qual el Festival de Torroella ha estat en contacte amb el públic amb concerts virtuals i presencials durant l'hivern i la primavera, coincidint amb les inauguracions de la primera i segona part de l'exposició, i que aquest estiu arriba al seu punt àlgid.
Aquest matí, a la presentació de de la programació del Festival, que s’ha celebrat al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura, Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí, ha afirmat que des de l’Ajuntament “estem molt satisfets de celebrar aquest aniversari del Festival, pel que significa per la música clàssica i també pel que significa per Torroella”. De la mateixa manera, Albert Bou, president de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, qui era alcalde de Torroella ara fa 40 anys quan va començar el festival, ha celebrat poder tornar a fer “un festival normal” i ha remarcat la trajectòria d’èxit que el Festival ha recorregut les últimes 40 dècades.
Per la seva banda, Montse Faura, directora del Festival de Torroella ha repassat les activitats celebrades en el marc d’aquest 40è aniversari que degut a la pandèmia s’han celebrat durant tot un any i desemboquen en la programació d’aquest estiu assegurant que “serà una festa”. Faura també ha volgut destacar que "malgrat totes les adversitats i incerteses que hem viscut, no hem silenciat la música, i això també és motiu de celebració". Finalment, Miquel Curanta, director de l’Institut Català d’Empreses Culturals, ha volgut posar en valor la "flexibilitat" que tant el Festival com les institucions han mostrat adaptant-se a les circumstàncies per poder mantenir l'activitat i allargar la celebració del 40è aniversari del Festival de Torroella durant tot l'any.
La programació d'aquest estiu recupera alguns dels concerts que s'havien previst pel 2020 i que no es van poder celebrar, i d’altres de nous que fan una oferta musical que vol ser el reflex de la història del mateix Festival. Els 17 concerts recorren cinc segles de música, del XVI al XXI; hi són presents artistes consagrats i joves emergents, músics que es presenten per primera vegada al Festival i coneguts del públic, que esperen retrobar-se cada estiu a Torroella de Montgrí.
Música barroca
La música barroca, una constant al Festival de Torroella des dels seus inicis, serà present a la programació d'aquest estiu en gairebé meitat dels concerts amb artistes com la carismàtica mezzosoprano Joyce DiDonato, que debuta al Festival inaugurant la programació el 31 de juliol. L'acompanyen al cartell dues veus més del barroc, la soprano Raquel Andueza i el contratenor polonès Jakub Józef Orli?ski. Bach, que és el segon compositor més interpretat en la història del Festival de Torroella –156 obres– després de Mozart, serà present com gairebé cada any a la programació amb dos concerts, un monogràfic càrrec del grup Conductus Ensemble, que interpretarà dues de les quatre misses breus del cantor de Leipzig, unes misses que es programen molt poc; i en el concert en el qual es presenta per primera vegada al Festival la llegendària orquestra italiana I Musici, que celebra els seus 70 anys. El grup Forma Antiqva presentarà un original programa titulat Farándula castiza que recorre els teatres, corrals de comèdies, salons i places de Madrid de mitjans del segle XVIII desvetllant les músiques que triomfaven, que no eren altres que les músiques del món de la faràndula. El grup valencià Capella de Ministrers viatjarà per la Mediterrània en una celebració de la interculturalitat que recupera patrimoni musical tradicional, renaixentista i barroc. El barroc anglès de la segona meitat del segle XVII també serà present amb el programa amb el qual la violinista Amandine Beyer, habitual del Festival des de 2018, presenta el Kitgut Quartet, formació de cambra que lidera i amb la qual explora els inicis del quartet de corda, alhora que rastreja els intents d’escriure per a quatre instruments abans del classicisme.
Debuts al Festival de Torroella
Entre els artistes que debuten aquest estiu al Festival de Torroella —10 dels 17 concerts—, destaca el violinista Daniel Hope, deixeble de Yehudi Menuhin, que va ser alumne el 1987, quan tenia 14 anys, dels Cursos Internacionals d’Interpretació Musical que el Festival va organitzar des de 1984 fins al 2005. Hope, que a més de violinista és president de la Beethoven Haus de Bonn, i el Festival de Torroella es van retrobar la tardor passada durant la preparació de la primera part de l'exposició commemorativa del 40è aniversari, De l'Església a l'Auditori, que es va fer ressò del 250è aniversari del naixement de Beethoven. També debuta al Festival la llegendària pianista portuguesa Maria João Pires, el jove i talentós violoncel·lista Pablo Ferrández i l’emergent Trio Da Vinci, que acaben de guanyar el 14e Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, soprano que va clausurar el 15 d’agost de 1981 la primera edició del Festival de Torroella.
Aquestes connexions entre el present i el passat són una constant al Festival de Torroella, que ha establert al llarg dels seus 40 anys d'història una xarxa de vincles amb els artistes que hi han passat, com intèrprets o com a alumnes, que reapareixen edició a edició.
Retrobaments
Un dels retrobaments més esperats d'aquest estiu serà el del pianista Joaquín Achúcarro, soci d’honor de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival, amb el públic de Torroella. Achúcarro sumarà amb aquest concert una presència de 28 edicions consecutives. Cap artista ha actuat tantes vegades al Festival com ell. L’Orquestra Simfònica del Vallès segueix fidel al Festival de Torroella des de 2016, i aquest estiu en la seva sisena actuació consecutiva clausurarà la programació de la 40a edició del Festival amb el carismàtic pianista Marco Mezquida per oferir un programa Gershwin amb la cèlebre Rhapsody in Blue en versió d'orquestra simfònica amb trio de jazz. El concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès compta amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell.
Les entrades dels concerts es posaran a la venda al públic en general el dilluns 14 de juny i es podran adquirir a la web del Festival de Torroella de Montgrí, per telèfon i presencialment a les oficines del Festival.
El Festival ha establert tota una sèrie de mesures per garantir la seguretat del públic, els artistes i l'equip del Festival.
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605