09/05/2019

El 39a edició del Festival de Torroella proposa un diàleg entre el present de la música i els clàssics

Avui s’ha presentat la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí. Aquesta edició, que se celebrarà entre el 2 i el 22 d'agost, convoca els músics d'avui perquè dialoguin amb els clàssics en els concerts programats. Música i paraules d'or, es donaran la mà, presentant cada concert de la programació del Festival de Torroella amb un dels aforismes d'Aurea dicta, il·lustrat per Miquel Barceló.

Aurea dicta, paraules d'or, és una expressió emprada per Lucreci (De rerum natura 3, 12) que actualment anomena les frases o sentències que han esdevingut proverbials. Aurea dicta és també un dels millors compendis de saviesa de l'antiguitat publicat el 1960 per la col·lecció Bernat Metge. Ara, LCasa dels Clàssics recupera aquesta mítica obra de la mà de Miquel Barceló en un volum de bibliòfil que reuneix 562 aforismes dels 2.639 de l'obra original que l'artista ha reinterpretat amb 120 intervencions pictòriques i que esdevé el fil conductor de la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí.

“La finalitat és que la ciutadania pugui escoltar i reflexionar sobre el present i el futur de l’art i la música des de les arrels mateixes de la nostra cultura”, explica Montse Faura, directora del Festival.

El Festival de Torroella compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell en les apostes pel talent jove que ofereixen el Fringe del Festival i les residències EEEmerging, i en el concert ofert per l'Orquestra Sinfònica del Vallés, aquest darrer possible també gràcies a la  col·laboració del Instituto Italiano de Cultura de Barcelona. 

Programació de la 39a edició

AixÍ doncs, les sentències dels clàssics llatins dialogaran amb cinc segles de música, un pont entre la tradició i l'avantguarda amb una programació carregada de referències i noms propis des des de Josquin Des Prés a Bartók, de Bach a Magrané, de Beethoven a Rakhmàninov, en els 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral de què consta la 39a edició.

El Festival de Torroella de Montgrí s’ inaugurarà  amb Jordi Savall amb l'estrena a Catalunya de Les rutes de l'esclavatge, una memòria musical de més de quatre segles d'esclavisme amb 28 músics i un recitador provinents de tres continents, Europa, Àfrica i Amèrica. Un concert que apel·la a la solidaritat i a l'empatia, a l'humanisme. Serà la segona part d’un programa que es presentarà al festival Grec de Barcelona el 29 de juliol.

La música antiga tindrà de nou una importància cabdal en la programació, enguany reivindicada amb la recuperació de tres obres breus d'Antoni Soler, nascut a Olot i el més internacional dels compositors hispànics del segle XVIII. Les obres estaran incloses en el concert a la memòria d’Ernest Lluch, que uneix obres de Soler i Scarlatti que seran interpretades a l'església de Sant Genís per La Grande Chapelle.

Bach, un dels compositors de capçalera del Festival, estarà present en dos concerts, el primer dedicat a  les seves cantates, sacres i profanes, que interpretarà l'Amsterdam Baroque Orchestra & Choir sota la direcció del  mestre Ton Koopman, un gran especialista en la música del cantor de Leipzig, protagonista també del segon programa del Festival amb el Clavecí ben temperat en versió ballada per María Muñoz de la companyia de dansa Mal Pelo, que es presenta amb música en directe.

Les noves generacions d'intèrprets de música antiga estaran presents al Festival amb els grups Cantoría i La Vaghezza, totes dos formacions seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part del Festival de Torroella, que selecciona, forma i promociona grups europeus de música antiga en els seus inicis professionals.

En l’apartat dels Singulars Torroella, novetat de l’edició passada que busca oferir música singular en espais singulars del municipi, es programaran tres concerts excepcionals. El públic podrà gaudir d’una selecció de les encantadores sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi, passant per una sèrie de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII que els germans Zapico, Aarón, Daniel i Pablo, han transcrit per als instruments que toquen -clavicèmbal, tiorba i guitarra-, fins a interpretacions singulars per a contratenor i acordió amb què Carlos Mena i Iñaki Alberdi fan conviure obres del passat amb les del present.

El programa també oferirà música orquestral i de cambra. El pare de la simfonia, Haydn, serà el protagonista del concert que oferirà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, ampliat fins a orquestra de cambra per a l'ocasió. L'Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival per clausurar la 39a edició amb un brillant programa que inclou els Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov que interpretarà el virtuós pianista italià Giuseppe Andaloro.

Pel que fa a la música de cambra, la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, formada per músics de la prestigiosa orquestra holandesa, una de les millors del món, es presenten al Festival de Torroella amb obres de Boccherini i Schubert i el jove Cosmos Quartet, Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que malgrat tenir només cinc anys, ha aconseguit un ampli reconeixement, oferirà un ambiciós programa de cambra amb quartets de Schubert, Ligeti i Beethoven.

La programació es completa amb el recital que ininterrompudament cada any des de 1993 ofereix el pianista Joaquín Achúcarro, aquesta edició amb obres de Mozart, Beethoven, Mompou i Falla; el nou espectacle familiar de La Maquiné inspirat en l’univers del circ de Pablo Picaso, que compta amb el suport de Club Super3, Panini i Llet Nostra; i el concert que oferirà el Cor de Cambra del Palau de la Música amb La Caravaggia amb un programa d'«ensaladas» i madrigals del Renaixement català en el marc de la Festa del Soci de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival de Torroella.

El Fringe, talent musical emergent

En la seva 6a edició, del 18 al 21 de juliol, el Fringe del Festival continua apostant pel talent jove i celebrarà una vintena de concerts gratuïts en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i de L’Estartit. Com en edicions passades seran concerts d'una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa, i amb un repertori escollit pels intèrprets mateixos. A les escoles superiors de música i conservatoris que participen en el Fringe –Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Taller de Músics, Conservatori Superior del Liceu, Escuela Superior de Música Reina Sofía,   projecte social Cabal Musical, Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (França), Guildhall School of Music and Drama de Londres (Gran Bretanya) i Hochschule für Musik Freiburg (Alemanya)– aquest any s’incorpora al festival el prestigiós Conservatori Superior d’Amsterdam.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham