Més de 30 anys després dels dos concerts que va oferir a inicis de la dècada de 1990, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) torna per inaugurar divendres 2 d’agost la 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que s’allargarà fins al 22 d’agost. En total, el festival oferirà 17 concerts amb una important presència de música barroca —el 60%— i cant —el 30%—. El 44è Festival de Torroella que continua reivindicant-se com un espai A recer de la fúria del món, posa èmfasi en aquesta edició en el valor de la música com a mitjà per reforçar les nostres habilitats emocionals i ajudar així a prevenir la insensibilitat davant les tragèdies humanes que ens assolen.
L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya obrirà el festival el divendres 2 d’agost, amb un programa d’obres de Mozart i Beethoven que van ser determinants en l’evolució dels seus compositors: la Simfonia concertant per a violí i viola en Mi bemoll major, que marca un punt d’inflexió en l’obra de Mozart i que és un compendi de tot el que havia aconseguit fins aleshores; i la Simfonia núm. 3 en Mi bemoll major «Heroica», en la qual Beethoven es desprèn definitivament dels límits de la simfonia clàssica encara presents en les seves dues primeres simfonies. Alfons Reverté dirigirà l’orquestra que comptarà amb dues joves solistes, la violinista Maria Florea i l’intèrpret de viola Isabel Villanueva.
Entre la programació de la primera setmana del Festival destaquen la interpretació dissabte 3 d’agost d’Il Trionfo del Tempo e del Disinganno, el primer oratori que va escriure Georg Friedrich Händel amb Vespres d’Arnadí sota la direcció musical de Dani Espasa i amb les sopranos Sunhae Im i Núria Rial, el contratenor Xavier Sabata i el tenor Juan Sancho com a solistes. I la tornada de William Christie, aquest cop amb el seu conjunt Les Arts Florissants per oferir dissabte 10 d’agost l’òpera de Henry Purcell The Fairy Queen en una versio semiescenificada amb els joves cantants de Le Jardin des Voix, una acadèmia creada per Christie el 2002 que selecciona joves cantants barrocs amb els quals preparen una òpera i la porten de gira.
Divendres 9 d’agost, el Quartet Gerhard posarà fi a la interpretació de l’integral dels quartets de corda de Dmitri Xostakóvitx que va iniciar l’any 2022 en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. El quartet oferirà els dos últims concerts de la integral, a les 19h i a les 21h, en una mateixa jornada.
Aquesta primera setmana, el Festival també acollirà dos concerts de la sèrie Singulars Torroella al Palau Solterra–Fundació Vila Casas. Dimecres 7 d’agost, Claudio Constantini interpretarà al bandoneó una selecció d’obres del barroc, amb protagonisme de Bach, retornant als seus orígens aquest instrument creat a mitjan segle XIX amb el propòsit d’acompanyar els corals que es cantaven en les esglésies més de mig segle abans que els emigrants alemanys el portessin a Argentina i es convertís en l’instrument més emblemàtic del tango. I dijous 8 d’agost serà el torn de la clavicembalista Eva del Campo que oferirà un recorregut per la música escrita per a clavicèmbal des del Renaixement fins al Barroc.
Completen la programació de la primera setmana dos artistes fidels del Festival de Torroella. Diumenge 4 d’agost, Amandine Beyer al capdavant del seu grup Gli Incogniti presentarà cinc simfonies de Carl Philipp Emanuel Bach, fill de Johann Sebastian Bach, compositor fonamental en la transició del Barroc al Classicisme. I diumenge 11 d’agost, el pianista Joaquín Achúcarro acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Vallès interpretarà el Concert per a piano en La menor de Grieg, «el concert del tiet Eduard», com diu Achúcarro a l’obra del compositor noruec, que era un cosí de la seva àvia. El concert de l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Virginia Martínez, es completa amb Empúries (Invocació a l’Empordà) d’Eduard Toldrà i la Suite de Pelléas et Mélisande de Gabriel Fauré.
l’In-Edit Empordà arriba a Torroella de Montgrí
Després dels dos documentals de jazz presentats els dies 22 i 23 de juliol al Club Nàutic l’Estartit, l’In-Edit Empordà arriba a Torroella de Montgrí dilluns 5 d’agost i s’allargarà fins al 26 d’agost amb 4 documentals musicals relacionats amb la música clàssica que es projectaran tots els dilluns d’agost a les 19h al Cinema Montgrí. El primer serà The Conductor (Bernadette Wegenstein, 2021), un retrat sobre la directora d’orquestra estatunidenca Marin Alsop. El seguiran dilluns 12 d’agost Revolutionary Quartet: L’enigma Gerhard (Xavier Bosch i Josep Badell, 2023), que repassa la vida d’un dels compositors més rellevants i misteriosos del segle XX, Robert Gerhard, nascut a Valls. Dilluns 19 d’agost, es projectarà Pianoforte (Jakub Piatek, 2022), documental que repassa tots els detalls del cèlebre Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin de Varsòvia. I dilluns 26 d’agost, posarà punt final al primer cicle In-Edit Empordà el documental Licht: Stockhause (Oeke Hoogendijk, 2022), sobre el cicle operístic Licht del compositor alemany i pioner en l’electrònica Karlheinz Stockhausen, que dura 29 hores repartides en set dies.