El Sea Jazz l’Estartit omplirà l’Estartit amb més concerts que mai. La programació d’aquesta novena edició, que se celebrarà entre el 24 i el 28 de juliol, passa de 4 a 5 dies i duplica els concerts, oferint-ne un total de 16. A més, també s’amplia el nombre d’escenaris, incorporant l’Espigó de Llevant, al ja tradicional Passeig del Molinet i el terrat de la Confraria de Pescadors, tots tres a primera línia de mar i amb vistes a les illes Medes.
Una altra novetat d’aquest 2024 és el canvi de nom, el festival incorpora el mot “Sea” amb la voluntat d’emfatitzar la seva identitat marítima. “Sea” és un joc fonètic que pretén ressaltar la proximitat del festival amb el mar, gràcies als seus privilegiats escenaris; i alhora afirmar la clara aposta pel jazz de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat organitzadora del festival.
El festival començarà dimecres 24 de julio amb set concerts gratuïts. Com a novetat, el Sea Jazz l’Estartit incorpora l’última jornada del Fringe Festival Torroella de Montgrí-l’Estartit: set concerts gratuïts de 45 minuts de durada cada un del millor talent emergent del jazz nacional i internacional. Una jornada que transcorrerà en dos escenaris: el tradicional Passeig del Molinet i l’Espigó de Llevant. En aquest últim hi actuaran el duet Aura i Biel, Víctor Carrascosa Quintet i Ton Felices Quartet. Al Passeig del Molinet acollirà els concerts de Xavi Torres Trio, Martin Leiton Quartet, Anthus Quintet i Guy Salamon Group.
A partir del dijous 25 de juliol, el festival oferirà quatre dies de concerts dobles a l’escenari central del Passeig del Molinet amb espai de restauració i barra de bar. La primera vetllada començarà amb un concert gratuït a les 19 h al terrat de la Confraria de Pescadors de l’Estartit a càrrec de la dinàmica i enèrgica Clarence Bekker Band, que oferirà un viatge per la música negra que farà ballar a tothom. A les 20 h, a l’escenari central, el trompetista Joan Mar Sauqué amb el seu quintet presentarà el seu nou treball, Nàufrags, un repertori de temes propis centrat en la sensació d’incertesa i el viatge cap a l’indeterminat. I a les 22 h, tancarà la jornada la jove i aclamada saxofonista Lakecia Benjamin, que amb el seu quartet presentarà el seu últim treball, Phoenix, nominat a tres premis Grammy.
Divendres 26 de juliol, obriran la segona vetllada del Sea Jazz l’Estartit, la pianista Elisabet Raspall i l’intèrpret de castanyoles i ballarina Belén Cabanes. El singular duo presentarà el seu treball conjunt Jazztanyoles en què fusionen la música original de la pianista i compositora amb la dansa i les castanyoles de la ballarina, tot creant un espectacle arrelat a la Mediterrània i als records d’infantesa. El mateix divendres, tancarà la nit el supergrup de jazz femení Artemis, format per algunes de les millors intèrprets de jazz del moment. Artemis presentarà al festival el seu últim treball, In real time, que destaca la força improvisadora del grup i el seu talent en la composició.
La tercera jornada, dissabte 27 de juliol, ja té les entrades exhaurides. S’iniciarà amb el sextet de jazz Las Karamba, que oferiran el seu nou treball Te lo digo cantando, una barreja de sons que fusiona música de diverses procedències. I acabarà amb la històrica trobada de Chucho Valdés & Arturo Sandoval Reunion Band en un homenatge al llegat del jazz afrocubà del mític grup Irakere, del qual formaven part aquestes dues llegendes del latin jazz.
Per tancar la 9a edició del Sea Jazz l’Estartit, el festival reuneix diumenge 28 de juliol dos artistes d’alta volada. Encetarà la vetllada un dels principals talents del jazz contemporani, el pianista i compositor Emmet Cohen amb el seu trio. I posarà el punt final a aquesta novena edició, el llegendari saxofonista Charles Lloyd, figura venerada del món del jazz, que presentarà al Sea Jazz l’Estartit en exclusiva a Espanya el seu últim treball The Sky Will Be There Tomorrow, en format de quartet acompanyat de músics excepcionals entre els quals el gran guitarrista danès Jakob Bro.
L’espai del passeig del Molinet comptarà amb una acurada zona de restauració amb barra de bar i food trucks i una terrassa de cara al Mediterrani, amb una de les vistes més boniques de les Illes Medes. Els preus dels concerts dobles oscil·len entre 40 i 55 euros.
Neix el cicle de documentals musicals In-Edit Empordà
El Sea Jazz l’Estartit i el Festival de Torroella de Montgrí inicien aquest any una col·laboració amb el festival de cinema documental musical In-Edit, que amplia així el seu radi d’acció fora de Barcelona creant l’In-Edit Empordà. Del 22 de juliol al 26 d’agost, Torroella i l’Estartit acolliran la projecció de sis documentals musicals, amb entrades a 6€.
El cicle comença aquest dilluns 22 de juliol a les 22 h al Club Nàutic l’Estartit amb l’estrena a Espanya del documental Música! (2023) dels oscaritzats i guanyadors de premis Grammy Rob Epstein i Jeffrey Friedman, sobre el prestigiós Conservatori Amadeo Roldán de L’Havana i com aquest fa front a l’aïllament polític de Cuba. En la segona entrega, també al Club Nàutic l’Estartit, el dimarts 23 de juliol a les 22 h es projectarà el documental Music for Black Pigeons (2022) d’Andreas Koefoed i Jorgen Leth, un documental que segueix les passes del compositor i guitarrista danès Jakob Bro (que actuarà en el concert de clausura del Sea Jazz l’Estartit) i les seves trobades amb excel·lents músics de jazz del nostre temps, com Lee Konitz, Bill Frisell, Midori Takada, Paul Motian o Joe Lovano.
In-Edit Empordà continuarà a Torroella de Montgrí, amb la projecció de quatre documentals més al Cinema Montgrí. El primer, dilluns 5 d’agost, serà The Conductor (2021) de Bernadette Wegenstein, un retrat de la directora d’orquestra estatunidenca Marin Alsop. Dilluns 12 d’agost es projectarà Revolutionary Quartet: L’enigma Gerhard (2023) de Xavier Bosch i Josep Badell, que repassa la vida i obra del compositor de Valls Robert Gerhard, un dels músics més rellevants i misteriosos del segle XX. Aquest film va rebre el premi al Millor Documental Musical Nacional a l’edició del festival In-Edit 2023.
Dilluns 19 d’agost, el Cinema Montgrí acollirà Pianoforte (2023) de Jakub Piatek, un documental que repassa tots els detalls del Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin que se celebra a Varsòvia des del 1927. Posarà punt final al primer cicle In-Edit Empordà la projecció, dilluns 26 d’agost, de la peça cinematogràfica Licht: Stockhausen’s Legacy (2022) d’Oeke Hoogendijk, que repassa el cicle operístic Licht del compositor alemany Karlheinz Stockhausen, que durava 29 hores repartides en set dies.
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí
Convent dels Agustins. Apartat de correus 70
17257 Torroella de Montgrí (Girona)
Tel. +34 972 760 605