22/05/2024

El 44è Festival de Torroella de Montgrí reivindica la música per reforçar les habilitats emocionals

? El Festival, que se celebrarà del 2 al 22 d’agost i tindrà 18 concerts, estrenarà en la clausura la Missa Custoditus ab ira mundi encarregada a Ramon Humet i inspirada en el lema del Festival des de 2022, A recer de la fúria del món

? La música de Bach, Mozart i Vivaldi, els tres compositors més interpretats en la història del Festival, estarà present en cinc concerts monogràfics

?  L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya inaugurarà el Festival de Torroella més de 30 anys després dels dos únics concerts que ha ofert al Festival, a principis de la dècada de 1990, quan es deia Orquestra Ciutat de Barcelona

22 de maig del 2024 - La 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que s’ha presentat aquest dimecres, se celebrarà entre el 2 i 22 d'agost. Aquest 2024, el festival  reivindica la música com a mitjà per reforçar les nostres habilitats emocionals i ajudar així a prevenir que acabem sent insensibles a les tragèdies humanes que ens assolen.

Un total de 18 concerts amb una important presència de música barroca el 60%— i cant —un 30%— integren aquesta 44a edició, que es clausurarà a l’església de Sant Genís amb l’estrena absoluta de la Missa Custoditus ab ira mundi de Ramon Humet, una obra encarregada pel Festival que representa un gir cap al segle XXI d’una de les formes musicals més antigues que s’han interpretat en les esglésies des de fa 1300 anys. El lema que acompanya el Festival de Torroella des de 2022, A recer de la fúria del món, és la font d’inspiració que anima aquesta nova partitura, que adopta l’estructura tradicional de la missa catòlica en cinc moviments, així com el seu text llatí. L’obra, que serà estrenada per l’ensemble O Vos Omnes, està escrita per a sis veus i s’emmiralla en les misses polifòniques renaixentistes.

“La música sempre ha estat un recer, davant de totes les tragèdies i la història de la humanitat. Un bàlsam que en la contemporaneïtat és necessari reforçar davant les guerres, els devastadors efectes del canvi climàtic i les crisis que no deixen de succeir-se La música és doncs un espai de tranquil·litat on podem reforçar les nostres potencialitats emocionals per no perdre l’esperança. Aquest és el propòsit que té el Festival de Torroella durant les tres setmanes que dura.” explica Montse Faura, directora del Festival de Torroella de Montgrí.

“Aquest festival és fruit de la il·lusió d’un grup de melòmans de l’Empordà i el seu públic fidel. L’arrelament local però amb presència d’artistes de primer nivell locals i internacionals el fan una cita musical imprescindible” ha declarat Xavier Cester, director de l’àrea de música de l’Iinstitu Català de les Empreses Culturals (ICEC).     

Programació de la 44a edició del Festival de Torroella

La música antiga ha estat una de senyes d’identitat del Festival de Torroella de Montgrí des dels seus inicis. Aquest any, els tres compositors més interpretats en la història del Festival estan presents en la programació: Johann Sebastian Bach amb tres concerts, i Mozart i Vivaldi amb un concert monogràfic cada un.  Bach, amb 178 obres interpretades fins ara, serà el protagonista del monogràfic de cantates que oferirà el Bach Collegium Japan (13 d’agost) en el seu debut al Festival i de dos concerts de la sèrie Singulars Torroella, una versió per bandoneó de les seves obres que protagonitzarà Claudio Constantini (7 d’agost), i l’altre amb Bach en clau de jazz que oferirà el pianista Moisés P. Sánchez presentant-se en format de trio (14 d’agost) amb el programa Bach (Re) Inventions. A més, Bach estarà present també a través del seu fill Carl Philipp Emanuel, protagonista del programa Beyond the limits que oferirà la violinista Amandine Beyer al capdavant del seu grup Gli Incognti.

Mozart, el segon compositor més interpretat al Festival amb 174 obres, estarà present aquesta 44a edició en el concert que oferirà la Freiburg Barockorchester (21 d’agost) en la seva tornada al Festival de Torroella, que inclou simfonies i concerts per a pianoforte del compositor salzburguès. Vivaldi, el tercer compositor més interpretat a Torroella amb 134 obres, protagonitzarà el concert de debut al Festival de Le Consort amb el jove violinista Théotime Langlois de Swarte (18 d’agost) al capdavant amb un programa que recorre la vida del compositor venecià que inclou els seus cèlebres concerts per a violí Quartre estacions. I la clavicembalista Eva del Campo oferirà un recorregut per la música escrita per a clavicèmbal al llarg dels més de 300 anys de predomini d’aquest instrument, des del Renaixement fins al Barroc.

Música vocal

El cant també té una presència important en el Festival de Torroella de Montgrí i en aquesta edició s’han programat cinc concerts entre els quals destaca l’estrena absoluta en la clausura (22 d’agost) de la Missa Custoditus ab ira mundi de Ramon Humet, una obra encàrrec del Festival.

També destaquen de la programació l’oratori de Händel Il Trionfo del Tempo e del Disinganno (3 d’agost), que sota la direcció musical de Dani Espasa al capdavant del conjunt Vespres d’Arnadí tindrà com a solistes les sopranos  Sunhae Im i Núria Rial el contratenor Xavier Sabata i el tenor  Juan Sancho. La tornada al Festival de William Christie, aquesta vegada amb el seu conjunt Les Arts Florissants i els joves cantants seleccions del seu Jardin des Voix per presentar una versió semiescenificada de l’òpera The Fairy Queen de Purcell (10 d’agost).

El conjunt vocal Graindelavoix, un referent en la interpretació de la polifonia vocal antiga, debuten al Festival de Torroella amb un concert a l’església de Sant Genís (16 d’agost) en el qual presentaran una selecció de les obres de la polifonia anglesa, francoflamenca i espanyola basades en els laments del rei David pel seu fill Absalom i el seu amic Jonathan. La part de concerts de música vocal es completa amb una selecció de cantates de Bach que interpretarà el Bach Collegium Japan (13 d’agost) en la seva presentació per primera vegada a Torroella.

Inauguració amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya

La programació de la 44a edició del Festival de Torroella de Montgrí s’inaugurà el 2 d’agost amb un concert amb obres de Mozart i Beethoven a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, que torna al Festival després de més de 30 anys, quan a començaments de la dècada de 1990, aleshores amb el nom d’Orquestra Ciutat de Barcelona, va debutar a Torroella, abans d’adoptar l’actual nom.

També cal destacar de la programació del 44è Festival de Torroella de Montgrí els dos concerts amb els quals el Quartet Gerhard (9 d’agost) completarà la interpretació de la integral dels quartets de corda de Xostakóvitk, iniciada el 2022 en una coproducció amb la Quincena Musical Donostiarra. La tornada, un any més, a Torrella del pianista Joaquín Achúcarro, que en aquesta ocasió es presenta en concert acompanyat per l’Orquestra Simfònica del Vallès (11 d’agost) i el debut al Festival del pianista Denis Kozhukhin amb un refinat recital amb obres de Liszt i Ligeti (17 d’agost).

La programació es completa amb un concert gratuït a la Plaça de la Vila amb el duo BartolomeyBittmann (15 d’agost) i el tradicional concert de la Festa del Soci, que aquest any se celebrarà el 19 de juliol amb el Trio Fortuny.

In-Edit Empordà

El Festival de Torroella de Montgrí estrena aquest any una sèrie dedicada al documental musical que obre a l’Empordà una nova seu del Festival In-Edit. La primera edició de l’In-Edit Empordà, amb seu al Festival de Torroella, consta de 4 documentals que es presentaran tots els dilluns del 5 al 26 d’agost al Cinema Montgrí. Els quatre documentals seleccionats en aquesta primera edició són: The Conductor (2021), sobre la directora d’orquestra Marin Alsop; Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard (2023) sobre el compositor de Valls Robert Gerhard; Pianoforte (2022), sobre el Concurs de Piano Frédéric Chopin de Varsòvia; i Licht: Stockhausen’s Legacy (2022) sobre el colossal cicle operístic Licht (29 hores repartides en 7 dies) del compositor alemany.

Les entrades de la 44a edició del Festival de Torroella es posaran a la venda al públic en general a partir del diumenge 26 de maig. Els dies 24 i 25 de maig es farà una venda preferent d’entrades i abonaments als socis de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí. El Festival manté aquesta edició la Butaca Jove, una modalitat d’entrada al preu de 5€ per als menors de 30 anys que es pot adquirir a taquilla mitja hora abans dels concerts.

Per més informació o concertar entrevistes, contacteu amb:

Laura Rigal: laura.rigal@weareboth.com | 646 28 40 97

Judit Cabana: judit.cabana@weareboth.com | 616 02 15 98

npfestivaltorroella2024_cat.pdf
Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
INAEM 2023
INAEM 2023
Diputació de Girona
Diputació de Girona
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Ajuntament de Torroella de Montgrí
Estartit
Estartit
Fundació Banc Sabadell
Fundació Banc Sabadell
Patronat Turisme
Patronat Turisme
Cultura i identitat
Cultura i identitat
SteinWay&Sons
SteinWay&Sons
Jorquera Pianos
Jorquera Pianos
Club Nàutic Estartit
Club Nàutic Estartit
aie
aie
Gisela Graham
Gisela Graham